greuter interieurs

Halve eeuw interieurdesign


Rijswijk
Eind jaren ’50 begon Han Greuter aan de Voorburgse Herenstraat zijn zaak in design.
De begintijd van vernieuwing van interieurs, zitkuilen, strak werk. Sinds 1963 is de zaak niet meer weg te denken uit de Rijswijkse Willemstraat. Nu al ruim acht jaar met binnenhuisarchitect Frits van Tol en echtgenote Leny als eigenaren.

Het was 55 jaar geleden een kwestie van pionieren als het om moderne binnenhuisarchitectuur en het leveren van heuse designmeubelen ging. 
Nederland leefde nog met donker eikenhout, dikke kleden op de tafels en met jute beklede deuren waarover behang was geplakt. 
Het waren de Italianen die met nieuwe ontwerpen kwamen. Compleet anders, compleet vernieuwend.
‘Strak’ bleek het devies. Dus weg met die schitterende schuifdeuren van glas in lood. Slopen die kamer en suites. Fraaie paneeldeuren? Platen hardboard erover en schilderen maar.
Dat was de periode dat Han Greuter zijn interieurzaak aan de Voorburgse Herenstraat begon. En enkele jaren later zou hij verhuizen naar de Rijswijkse Willemstraat, waar het bedrijf nog steeds bestaat maar sinds 2005 met binnenhuisarchitect Frits van Tol 962) en zijn echtgenote Leny (62) als eigenaren. 


Klassiekers
,,Er bestond in die tijd een behoefte om de oude stijl te doorbreken en op zoek te gaan naar iets vernieuwends. En de ontwerpen van toen zijn de klassiekers van nu,’’ weet van Tol.
Hij zit al 40 jaar in het vak en heeft alles zien ontwikkelen. Er zelf aan meegewerkt. Begonnen bij de meubelmakerij van Mutters, daarna onder meer bij Sem Aardewerk, Studio ’40 en tot 2005 bij Karel van ’t Wout heeft de afgestudeerde binnenhuisarchitect talloze ontwerpen gemaakt.
Greuter Interieurs (het duo behield die naam) is absoluut geen zaak waar je in een kwartiertje een bankje uitzoekt. Van Tol: ,, Nee, we zijn geen bakker of slager; dit zijn geen bedrijven waar je alleen losse meubels verkoopt. Over het algemeen adviseren wij mensen die op zoek zijn naar een balans in hun interieur waar ze zelf mee kunnen doorgaan. Ze willen niet om de vijf jaar een compleet andere inrichting. Het gebeurt wel dat klanten voor een bankje komen. In principe is daar niets mis mee. Maar past het wel in de sfeer die ze zoeken? Wij geven hen de ruimte en kijken of we die sfeer wellicht kunnen aanpassen. Tijdens zo’n gesprek vragen mensen ook wel of we bij hen thuis willen komen kijken voor advies. Er ontstaat een vertrouwensband. Langzaam ga je samen stap voor stap verder. Je zoekt naar een nieuwe balans in die ruimte. Dit kan uitrollen tot een complete verbouwing, inclusief lichtontwerp, die we weer tot het einde begeleiden. Het leuke is dat we ook zelf proberen onze grenzen te verleggen.’’ 
Frits en Leny van Tol werken nauw samen, maar kunnen ook heel kritisch ten opzichte van elkaar zijn. Leny: ,,Als we op beurzen in Keulen of Milaan zijn, ontstaan er wel discussies over ontwerpen die we zien.’’ Als Frits de deur uit is, ontvangt Leny de klanten. Ze vindt het leuk met mensen om te gaan. Dit heeft, zo zegt de rechterhand van Frits, ook te maken met het personeelswerk dat ze jaren bij de overheid heeft gedaan. Daarnaast houdt zij zich bezig met de administratie. 

,,Maar,’’ springt Frits bij, ,,we hebben ook weleens een discussie bij het bedenken van een interieurplan. Als het klaar is, bekijkt Leny het ontwerp heel kritisch. Mocht er nog iets niet kloppen dan gaan we samen puzzelen. Pas dan volgt de presentatie aan de klant.’’ 
Leny: ,,Frits ziet daarnaast ook de technische mogelijkheden en als een aannemer zegt dat iets niet kan dan komt er toch altijd een oplossing. Nu ja, dat mag ook wel na veertig jaar bezig te zijn in dit vak.’’ 


Wand- en vloerobjecten
Tijdens de internationale Textiel Bïennale in het Museum Rijswijk tot en met 27 oktober zijn bij Greuter Interieurs werken te zien van Anneke Copier en Claudio Varone, samen bekend onder de naam Felt For Architecture. Ze maken met de hand vilten wand- en vloerobjecten. Hun inspiratie voor de vormen en kleuren halen ze uit de natuur. De objecten zijn van wol, soms gecombineerd met katoen, zijden, linnen en andere natuurlijke materialen.